1. Delta Dunării nu este doar a doua cea mai mare deltă de pe planetă, dar, de asemenea, este cea mai bine conservată deltă de pe continentul european..
2. Biodiversitatea sa este apropiată de cea a Marii Bariere de Corali din Australia. Peste 5.000 de specii de plante și animale au fost identificate în Delta Dunării. Este foarte probabil ca numărul de animale și plante din deltă să fie mult mai mare, luând în considerare diferitele tipuri de habitate existente în acest loc unic.
3. Delta Dunării se află într-o continuă creștere. Chiar dacă geologii au fost de acord că Delta Dunării a început să se formeze cu multe mii de ani în urmă, peisajul este într-o continuă schimbare. Se estimează că aproximativ 67 de milioane de tone de aluviuni își fac drum spre deltă în fiecare an, fapt ce determină ca acest paradis să cresca ușor în fiecare an.
4. Este un paradis pentru ornitologi. Delta Dunării este casă pentru peste 300 de specii de pasări rezidente și migratoare, în principal datorită locației sale, aflată între Ecuator și Polul Nord.
5. Are un patrimoniu cultural incredibil de bogat. Așa cum am menționat anterior, Delta Dunării este una dintre cele mai bine conservate delte din lume. Prima menționare îi aparține lui Herodot, în jurul secolul IV î.Hr și vorbeste de acest loc că nu este încă pe deplin afectat de mâna omului și are o populație destul de mică, de 15.000 de locuitori. Cu toate acestea, prezența umană în Deltă datează cu 5000 ani î.Hr. Multe dintre artefactele datate din timpuri preistorice, precum și mai multe urme ale culturilor grecești, bizantine și romane antice, sunt încă prezente aici.
6. Aceasta este cea mai mare rezervație cu zonă umedă din Europa. Chiar dacă este depăsită ca mărime de Delta Volgai în Europa, adevărul este că aceasta este cea mai mare și mai remarcabila zone umedă fluvială de pe acest continent. Delta Dunării are, de asemenea, cea mai mare întindere de stuf din lume.
7. Mai mult de 50% din rezervația biosferei este intactă. Delta Dunării a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în anii 1990 și mai multe zone se află în afara zonelor de acces pentru public. În prezent, mai mult de 50% din deltă este intactă, iar întreaga zonă este împărțită în zone în care turismul, pescuitul și vânătoarea sunt controlate strict.
8. Cuprinde 12 tipuri de habitate. În afară de fauna și flora bogată, aveți, de asemenea, posibilitatea de a admira peisaje unice, uluitoare în Delta Dunării. Peisaje au fost clasificate în 12 tipuri de habitate diferite, variind de la zone acvatice adânci până la păduri ce cresc în zonele cu grinduri.
9. Delta este casă pentru specii de animale și pești aflate pe cale de dispariție. În timp ce vânătoarea și pescuitul nu sunt complet interzise în Delta Dunării, este important să rețineți că acestea sunt strict controlate. Motivul pentru acest lucru este faptul că această deltă este printre puținele locuri de pe Pământ care încă reprezintă casa unor specii pe cale de dispariție. Printre acestea se numără vidra, gâsca cu gât roșu, cormoranii pitici și diverse specii de pelicani.
10. Este locul unde se încheie călătoria râului care străbate cele mai multe țări. Delta marchează sfârșitul drumului pentru Dunăre, chiar înainte de a curge în Marea Neagră. Este necesar de menționat că Dunărea este unică datorită faptului că, în timpul călătoriei sale din Germania în România, trece prin nouă țări și patru capitale europene, și anume Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.